Цялостно саниране на сгради


Метод на работа. 

Работим с фасадни скелета, окачени работни платформи (люлки), мачтови работни подемници.

Топлоизолационна система по външни стени (фасади, калкани):

Включва подготовка на повърхността, монтаж на топлоизолационните плоскости, шпакловка и мазилка.

Видовете топлоизолационни материали за топлоизолационните системи са основно два вида: EPS и XPS.

EPS – “Експандиран пенополистирен” – това е добре познатият “стиропор”.Той е бял на цвят и има топчесто- зърнеста структура, материалът е сравнително мек при натиск.

Графитен EPS. Разликата с обикновения EPS се дължи на по-голямата плътност на топлоизолационните платна и на допълнителните графитни зрънца, вградени в материала, от където идва и по-ниската му топлопроводимост. Цвета, в който се произвежда е сив.

XPS – “Екструдиран пенополистирен”. Цветовата гама, в която може да се открие е в зависимост от фирмата производител и могат да бъдат: син, зелен, жълт, оранжев, розов. XPS има капилярна микроструктура и е много твърд при натиск.

 

Топлоизолационнлте плочи се монтират отдолу нагоре върху добре хоризонтиран цокълен водооткапващ профил. Поставят се така, че фугите между тях да се разминават по схемата на изпълнание на тухлената зидария. Монтажа на топлоизолационните плочи към подготвената основа се извършва с лепило за топлоизолация, както следва:

При основа от тухли, газобетон, бетон или съчетание от тези повърхности готовата лепилна смес се нанася върху топлоизолационната плоча по контура на плочата във вид на ивица от 5 см и на 3 точки в средната част.

При равноизмазана повърхност лепилния състав се нанася с гребен по цялата повърхност на плочата. В местата на челен допир на топлоизолационните плочи не трябва да се нанася лепило, за да не се образува термомост. В участъците на отвори топлоизолационните плочите се монтират така, че да се наддават над отвора с 3 см, размер който да покрива обръщането на отворите с EPS плочи от 2 см върху лепило.

Монтажът на пластмасовите дюбели се извършва 24 часа след полагане на плочите /след втърдяване на лепилото/, като дюбелите се монтират по 6 бр/м2.

 

Върху така фиксираните плочи се нанася лепилна смес за топлизолации на гребен, след което се прикрепва стъклофибърната мрежа. Отделните ивици в хоризонтално и вертикално отношение трябва да се застъпват.

За оформяне на външните ръбове се монтират укрепващи профили с мрежичка или водооткапващи ъгли за хоризонталните конзолни ръбове. Върху положената стъклофибърна мрежа се донанася лепилната шпакловъчна смес до пълно покриване на мрежата. Така положената шпакловка се пердаши с маламашка, с което се постига необходимата гладкост на повърхността за полагане на финишна мазилка.

Върху изсъхналата повърхност на лепилната шпакловка (за да не се запечатва влага) се нанася проникващ грунд за мазилки съгласно съответните указания.

Полагането на външна мазилка в предлаганото разнообразие от полимерни, силикатни минерални и силиконови мазилки става съгласно съответните указания.